tirsdag 4. november 2008

Lillum martagon 'Lilith er dagens forelskelse

Lillith er en av mine fineste skatter i haven. Jeg fikk den fra Lerestvedt liljer som nå er nedlagt. Jeg er svært glad for at jeg oppdaget de. De hadde mye snacks, synd de forsvant. De bidro mye å liljefronten her til lands.

Lillith er bare utrolig vakker. Mørk mørk rød,finnes ikke noe rosa i den. Med tydelig gule flekker på kronbladene.
Hun krøller seg ikke opp slik som andre martagon liljer gjør men står som en halveis utkommet stjerne.
I høyden rager hun drøye meteren minst. Hun har ikke bare mange blomster men også en veldig lang blomstrings tid.
I fjor blomstret hun for første gang hos meg. Jeg ble helt forelsket. Jeg satte ned opprinnelig tre fete store løker og det kom hun opp med i fjor. I år kom hun med to til. Disse blomstret selvsagt ikke.
Første bildet her er noget spesielt. Jeg har selvsagt tatt bildet, men sammen med en hyggelig kar ved navn Marco på Flickr har jeg lekt med bildet. Mest med å roe ned bakgrunnen da.Lillith er jo et kult navn da. siterer wikipedia:
Lilith var ifølge tidlig hebraisk mytologi Adams første kone. Hun var skapt av jord som Adam, og derfor skulle de (med unntak av kjønn) være like perfekte. Forskjellen på de to var at Lilith ville være alene om å være «på toppen» under samleie. Symbolsk betyr dette at hun satt seg selv høyere enn sin mann. Konsekvensen av dette ble at Gud kastet henne ut av Edens hage, samtidig som hun ble dømt til å være mor for alle onde ånder og demoner. Lilith ble så konen til demonenes leder, Ashmadai, og dronning over demonene. Ifølge folketroen er hun en trussel for kvinner under fødselen og nyfødte, og hun arbeider om natten.

At denne liljen kvalifiserer til navnet føler jeg at det er ingen tvil om. "svart" som natten, høyreist fruktbar og ubeskrivelig vakker.

Hun blir nok med på flyttelasset ja. =))

Flere bilder fra i sommer.
Noe rart jeg er helt tussete eller?

7 kommentarer:

Ninni sa...

Det er så koselig å hilse på sommeren via planteportrettene dine. Vakker vakker er hun, Lilith:). En herlig historie bak navnet! Ser ut som hun trives i vanlig jord blant stauder?

RandiF sa...

Martagonliljer hører til mine favoritter, og denne var svært spesiell og vakker. Håper du sanker frø av den..... ;-)

Villrose sa...

Sukkk...

Line Cathrin sa...

Måtte le når jeg så villroses kommentar her. Dt var mildt sagt talenende =))) lol!
Var ut å sjekket frøene nå.Dessverre er de blåst til alle vinder =(

Line Cathrin sa...

Og jo Ninna du har rett hun står i helt vanlig hagejord med dagliljer og roser som nærmeste naboer. Full sol hele dagen.

Anne på Moseplassen sa...

yeee, flott planteportrett.
Jeg er forresten superfornøyd med at du har begynt å blogge (utenfor hagedagboka) nå får jeg det jo faktisk med meg :D (er RSS juncki vettø)

Røsslyng sa...

Wow, for en nyyydelig lilje!