tirsdag 28. juli 2009

Ragnarokk

Fredag førstkommende kommer det en gul sak med larveføtter  hit som sier vroom broom. Stor  i kjeften er den også. Jupp nå har vi leid gravemaskin. Jeg begynte jo å grave,  men etter en hel dag  hadde jeg kun fått gravd ut to kvadratmeter og ikke dypere enn 20 cm. Armene mine verket så mye at tårene sto i øya. Da  var det  nok. Motløs og vondt ringte jeg gemalen på jobben. duuuu nå har  jeg fått nok, vil du kjøre gravemaski?. Som de fleste menn når det gjelder slike kjørtetøy var det ikke nei i hans  munn. ;-)

Så på Fredag begynner ragnarokk. Vi starter med vollen først. Litt vanskelig å forklare dette men jeg skal prøve.

Vollen er formet som en halvmåne men er  ikke  like bred på hver ende. Der det er smalest er det også lavest, og  min lille dam må ligge der det er smalest. Den store dammen selvsagt der det er bredest  men der er det høyere igjen. dermed  må vi skifte om på nivåene. Før vi kommer så langt skal vi skave av all jorda med grønt  i. Også tre store Berberis røtter. Går ikke  å grave opp de med handmakt.

Når vi er ferdige  med leveleringen graver vi ut dammene, så er det også unnagjort. Når våren kommer er det bare å legge damdukene.

På gårdsplassen er det hardt komprimert pukk. Men stenene er fine så etter at vi har levelert der også skal jeg solde massen så jeg får delt opp grusen i en haug og sanda skal tilbake i bedene. Grusen havner til slutt på bunkerstaket som dekke mellom kjøkkenhagekassene og drivhuset.

Mye arbeide med dette, men vi sparer jo tusenvis av kroner. Dessuten er det bedrre helsemessig at vi leier gravemaskin.

Nå sitter jeg å tegner opp bedene plante for plante. Jeg må få sammeplantingene rett nå. Jeg aner storinnrykk av hagegale her neste høst så da vil jeg helst  ha ting i orden.

Men nå til bildedrysset, nå har jeg skravla  nok igjen. ;-)

Først  gjengangeren. Dette har  jeg tatt bilde av  med jevne mellomrom siden jeg laget det tidlig i vår. Til slutt når sesongen er over laget jeg et sesong  innlegg på det tenker jeg. Morsomt å se hele sommer halvåret  utfolde seg på en og samme plass.

 

IMG_2116

 

En sammenplanting  jeg er fornøyd med.. Nelliken er ikke fullt så lysende rød som på bildet, mere avdempet. Liljen heter Landini og Sedumen har mistet egennavnet sitt for mange  år siden. Men disse tre her skal få fortsette å bo sammen videre.

IMG_2129

Lillium asiaticum tango hybrid ‘Nettys pride’

IMG_2125

Kjære vene. Enda et mareritt. =0

IMG_2137

 

Flere har sagt at  jeg allerede har fått til sååå mye  og så frodig og fint det har blitt  her. Seriøst ser jeg nesten bare elendighet selv.

Jeg er vant  med  å ha sammenplantingene  mine nogenlunde i orden, frodighet  og farger som ikke gjør vondt  i øya. Er vant med en etablert have som er kos  å gå i. Her er det grus, ødemark og ugress. Bilde nedenunder er fra vollen. Vannslangern ligger slik den store dammen kommer til å bli,  i allefal nogenlunde,  får se hva  huet finner ut av etterhvert som vi graver. ;-)

Ikke mye moro å skue ut over dette. Men i helgen forsvinner det og blir til blanke ark i det  minste.

IMG_2122

Vannpost bedet. Det heter det fordi vannposten kommer  inni huskroken her bak armeringsnettet.

Her er det noe  som jeg er fornøyd  med men noe  kræsj og uorden også. Men det blir vel med tiden.

IMG_2132

 

Sånn litt for å trøste meg selv gikk jeg og tok bilder av slikt jeg synes er fint, som jeg er fornøyd  med. Hjelper litt  på motet det. =)

Clematis vitalba ‘Summer snow’ ( Paul Farges) holder Hyllen med selskap.

IMG_2117

Litt usikker på egennavnet  på denne Lamiumen, men heucheraen er fjorårets store  nyhet fra Terra nova. ‘Midnight Rose’ . Gliiis, jepp jeg har den ja  . Na nana na.!  =)

IMG_2134

 

En ny liten yndling fra Danmark.

Trifolium repens , egennavnet  husker  jeg  ikke  i farta. Den er såå søt. Den har ikke fått noen sammenplantings partnere enda. Den er som så mye annet  bare stappet ned  i jorda. Den skal nok få kledelige  patnere etterhvert.

IMG_2144

 

Nå skinner sola  igjen så nå tar jeg med meg sammenplantings tegningene  mine  og kaffekoppen ut i haven igjen.

Tudelu!!4 kommentarer:

TurboLotte sa...

Tudelu ja... kan du si med den heucheraen der... skal bare sitte her uten jeg da.. å grine. Snufs.

Landliv sa...

Så godt å høre at det kommer store krefter inn i bildet,- vi har hatt gravemaskin som har gravd, lagt duk til hagegang, fylt inntil garasje etc. Da føler man virkelig fremgang!!

Og masse nydelige bilder hos deg, enig i at det er lurt å fokusere på det som er bra!

Anonym sa...

Masse nydelig her.. gleder meg til å bli proff og se "sammenhengen" i galskapen:o))

Det der med rot.. det blir kanskje slik fordi man stadig stapper ned flere planter enn man hadde tenkt, og at disse etterhvert blir for stor??

Takk for kommentar forresten.. ikke alltid så lett å "holde tunga beint i munnen" når man blir for ivrig:0

Kos dæ me graver`n...

Ninni sa...

Det var Heuchera'n sin - sikle... Det som er gjort hos deg er jo riktig så vakkert :) Om det er noen planter her og der uten mål og mening, er det bare sjarmerende synes jeg. Så frem det ikke er heeelt kræsj da. Jeg merker at jeg har blitt mye mer tolerant overfor farger som kan stå ved siden av hveradnre. Det gjør bare bedene mer spennende :)