tirsdag 4. august 2009

Dæsken kor heldi æ e!

Sola gløtter inn vinduet mellom gardinene. Hei på deg en ny dag  venter helt tom. Forsiktig blafrer det i øyemvippene.  Mmmm sove  litt til. Plutselig slå øya  opp. Haven!!!

Den er også tom, jeg  ut å jobbe. Søvndrukkentheten er vips vekk og bena nesten slår i gulvet. Enser  knapt  nok katta som henger halveis oppe  i gardina og  jakter på garninmagebeltet med perler på. Svosj inn i klærne.

Ja  klærne ja. Hage klær. Det er pop med ting  med  patina. Disse klærne har en par dagers patina. Buksen var en gang turkis. Det enses ei heller ikke. Ned trappa ,ut på kjøkkenenet, få i gang kaffen fort, helst skulle den ha vært ferdig i går. Inn på stua  på med pc, sjekke blogger og forumer mens kaffen bobler. Kaffemaskinen gurgler omsider  like fornøyd som en mett baby. Svosj inn på kjøkkenet helle i kaffe ut i drivhuset. Hvor er røyken min? Å ja der ja. Halveis gjemt mellom en par tre interiør blader  og en stabler hagebøker. Så ut å se… ÅÅÅÅÅÅ tomme blanke ark…..ÅÅÅÅÅ det er August.  jippi. Hallelujah!!!! Plante  planter  mens de er store,  og jeg ser skikkelig hva som er . ÅÅÅ  jippi! Jeg  har omtrent et  helt gartneri å ta av. ÅÅÅ  Jippi! Nå kan jeg få alt rett med det samme. Syv  år siden jeg var fullstendig hage novise.  7 år med erfaringer  og  kunnskap skal settes  ut i tomme bed. JIPPI!!!!!!!

Plutselig står kaffekoppen halvtom igjen i grushaugen. Plutselig  ligger jeg  på alle fire og bare jubler. Huuuurra!!!!

For en drømme situasjon.

Dæsken kor heldi æ e!

Klokka tikker. Jeg solder en par trillebårer planter noen planter ,og dette gjentaes i gudene vet  mange timer. Plutselig står gemalen i haven. “Det er  middag, kom å spis.”

Hæ!

Når kom du hjem fra  jobb? Hva er klokka egentlig?

Kom igjen da, fiskebollene  venter ikke.

Jeg  kravler opp  av salighets gropa mi. Støvete som ei ørkenrotta. Duften av fiskeboller slår mot meg. Kjære vene mannen har vært så lenge  hjemme at han til og med har  rukket  å lage en skikkelig  middag. Burde være pinlig. Er ikke det. Han er vant  med  å leve  med ei ørkenrotte.

Når drivhuset var nytt kom han ut halv ett en kveld. “Si mæ ska  itj æ like greit bær ut madrasssen te dæ?” Og så gliste han bare.

Eller så kommer  jeg ramlende  inn en eller annen gangen på ettermiddagen. Si mæ har du itj slått rot einda?  Og så gliste  han igjen.

Dæsken  kor  heldi æ e!

Kaster i meg maten, ut igjen. Ned  i salighets gropa å kose  meg. Solde  jord.  plante planter. Jakter rundt husveggene  på akkurat DEN  planten. Hvor er det nå jeg gjorde av den da tro?

Joda bak ei potte  med  liljer og halveis borgjemt av en avblomstret geranium skjuler skjønnheten seg. En skjønnhet  med  lange ranglete greiner og  noen blader som har sett bedre dager.

Må vite det har vært tøft  å være lineca plante  i år. Pottelaus ei lang stund og  når det endelig ble midlertidig  husvære så jaggu ble vanninga avglemt også.

Svooosj rundt  hushjørnet med  den lovende "grønne" grena. Ned i nysolda  jord. Klappe pent rundt. “ Æ ska stell ber med dæ no sjø.” Stryker lett på bladene.” Unnskyld for den stemoderlige behandlinga, men no skal du få en buddleja  å klatre i. Det ska no bli fint ja. “Den lille greina ved navne Blue Angel svarer ikke høylytt, men i plantemors ører hviskes det et takk.

Dæsken kor heldig æ e!

Klokka tikker igjen. Tikk takk. Plutselig ble soldinga tung. Kaffen fra  i morges  lunken og røyken er fullstendig borte. Svoooosje vroom siger  litt sammen. Henger  litt med huet.

Inn å sette  på kaffe. Maskina gurgler igjen fornøyd. Svoosj  ut igjen. Bena på en stol, en tung  klorotisk bibel på fanget og varm frisk  kaffe.  Utsikten. Kunne  ikke vært bedre. Et bed fullstendig ferdig tilplanta.

Dæsken kor  heldig æ e!

Til tross for kaffen siger stadig skuldrene  litt  ned. Kanskje  på tide å gå inn?

Njaaa. En runde til med kaffekoppen rundt  i haven.. Myse,  kose,  putle, stelle ,stryke,  lukte kikke..

MMmm.. Okey nå er  jeg  mett for dagen.

Mett ja…  Øøøøh! hvor lenge er det siden jeg spiste egentlig?

Halv elve finner jeg kjøleskapet. Men med  brødkniven i ei hånd  og brødet i den andre blir jeg bare stående  å se  ut kjøkkenviduet. Se  på det jeg har laget.

Dæsken æ har vært flink ja!

Tudelu!

 

Juli5 03811 kommentarer:

Ninni sa...

Herlig forfriskende sprudlende start på dagen :) Ja, vi er kjempeheldige som har evnen å glede oss over stort og smått i havene våre! Takk for at du minner oss på å stoppe opp og ta inn den lykksalige følelsen og ikke bare klage over det endeløse regnet :) Kos deg videre i haven og med solding og beplanting! Gleder meg til flere bilder av bedet - eller bedene som det sikkert blir i løpet av dagen :). Og den liljen.,,,sukk, så vakker...

TurboLotte sa...

Fantastisk skrevet! Jeg blir SÅ misunnelig. Skulle ønske jeg hadde hatt en gravemaskin.. sukk..

Villrose sa...

Aåå, takk :-) - nå trengte jeg virkelig å bli smitta av litt "hagevroom". Sliter litt med den, nå. Hjalp noe at dattera klipte plenen på nedre plan. Og at gemalen nevnte han skulle skaffe ferske krabbeklør til sen middag (lettvint).

Henger nå litt sent over forum & første kaffekoppen + en ny blank dag...

Mariann S sa...

Artig skrevet Line Cathrin, du e litt av en virvelvind :D
Gleder meg til å sjå masse hagebilder :)

Anonym sa...

Dette var veldig godt skrevet og inspirerende! Jeg har manglet tiltakslyst i forhold til egen hage - men etter å ha lest dette vil jeg ut å grave. Tusen takk for en inspirerende start på dagen!

Line Cathrin sa...

Og takk til dere for positive og glede kommentarer når på morraskvisten. Det gir krefter til jobbe videre. =))

Maiblomst sa...

Blir oppløfta og inspirert av bloggen din!
Og jammen står du på, eg er imponert!!!

Kathrine sa...

Kjenner meg igjen, bortsett fra røyken da,)
Her var det tomt i hagen da vi flytta inn for ti år siden, bortsett fra to furuer, en busk og en syrin. Noen krokuser og pistrete bringebær som hadde spredd seg inn i hekken, det var det. Hærlig! En kan forme så mye, grave, plante, planlegge, drømme osv.

Kos dæ!!

Hilde sa...

Ja,du er flink!
Jeg imponeres stadig over hva du tryller fram og så fort det skjer.

Vi er heldige som har hage å kose oss med:)

Anonym sa...

I want not acquiesce in on it. I assume nice post. Specially the appellation attracted me to review the whole story.

Anonym sa...

Amiable post and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.