lørdag 20. mars 2010

Exotica hagen

Vel hjemme igjen fra Bergen hvor det stadig lå snø, hvilket det også gjør her. Vinteren har vært utimelig lang. Så nå har jeg behov for farger. Dermed fant jeg ut at en omtale av exotica hagen min passet seg.

Exotica hagen begynte med et behov for å finne en plass til arv planter fra mormor og  morfar. Gullris,kyss meg over gjerdet mm. De passet slett ikke samme med noe av det jeg ellers hadde fargemessig sett. Så etterhvert hadde jeg jo også utviklet en dille for det som ikke er herdig. Stort bladverk, Dahlias crososmias  mm. Det finnes fryktelig mange fristelser der ute. ( hadde med en bananplante i kofferten fra  Bergen nå. ) Så ved å innføre en enkel regel for meg selv. Ingen pastellfarger så kan alt det der stå sammen helt fint. Også oransje og rosa så lenge den hvit/svarte metningen i hver farge er balansert.

Sommeren 2007 gikk jeg i gang. Hagen min ble faktisk utvidet til det dobbelte. Fotball plena som likevel aldri så en fotball ble gravd opp og en hage med en sirkulær plen med fokuspunkt midt i ble anlagt. To sommere fikk hagen. Så skjedde det som ingen familier burde oppleve. Mobbing av et av barna. Situasjonen ble så ille at vi så ingen annen utvei enn å flytte. Dette tok mange krefter. Så jeg tok et valg. Dahlia fikk bare være Dahlia den høsten, så mye annet krevde mine krefter. Vi flyttet i fra det hele. Slik mistet jeg hele Dahlia samlingen min samt alle Crocosmiaene og Cannaene mine.

Valget  var fornuftig og  logisk, men nå er det surt. Mange av sortene  jeg hadde var importvarer, slike som slett  ikke er  å få på Plantasjen ol plasser.

Jeg skal nå i gang  med exotica hagen når snøen forsvinner. Så jeg spør veldig veldig  pent. Er det noen der  ute som har knoller til gode. Spesifikt Dahliaene fomerer seg jo godt så noen har kanskje for mye. Fargene må være  knall. Ingen hvite tegninger. Hvis  noen har  noe så flott som en Canna  knoll  eller noen Crocosmias også så bli  jeg overlykkelig. Jeg har  ikke særlig å bytte med etter flyttingen så jeg vil helst betale.

På bildene under, og dem er det mange av nå. Så er det lett å se fargene jeg brukte. Når  jeg først kikket i albumene fra denne hagen fant jeg ut at det er fryktelig mye jeg ikke  har vist frem heller. Såpass fortjener jo gamlehagen og Exotica hagen da. Så i påvente av blomstrende primula og Tulipaner så vil jeg i tiden fremover plukke frem godbiter fra arkivet.  Håper noen kan hjelpe meg. I mellomtiden så for du kose deg meg bildene. De skulle sprite opp ett vårlengtende hjerte temmelig bra. P8170167

P8050012 IMG_0461

P8170178 P8170183

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P8170196 P8170185

P8170197 IMG_0108

IMG_0112 IMG_0119

IMG_0121

IMG_0125

IMG_0142

IMG_0148 IMG_0161

IMG_0145 IMG_0173

IMG_0171

IMG_0156 IMG_0172

IMG_0177 IMG_0175

IMG_0187 

IMG_0184

IMG_0192 IMG_0193

IMG_0195

IMG_0174

Tudelu!15 kommentarer:

Aud på Dal sa...

Oi, det var bilder som lyste opp i tilværelsen :-D
Så mye lekkert bladverk og farvekombinasjoner. Det skal bli spennende å følge med i den nye Exotica haven din.

krepsemor sa...

Nydelige fargesprakende bilder som en rett og slett blir glad av å se på =o)
Og så genialt å sette alle fargerike planter sammen! Selv har jeg litt problemer med å plassere de riktige plantene sammen!
Tusen takk fot titten, og god lørdagskveld!

Blomsterguri sa...

Fantastisk fargerik og frodig hage! Håper du får det du trenger for å få en like fin hage igjen. Det var altfor galt det som skjedde med deg og din familie. Ha en god lørdagskveld!

TurboLotte sa...

Ja den hagen din var jo en drøm. Men du gjorde rette valget, og nå er det jo bare å begynne på nytt, og denne her blir sikkert eeeenda bedre!

Lineca sa...

Takk for det Charlotte. Ja den var herlig og ja mine planer er at denne skal bli mye bedre. Det er en teknisk umulighet for meg å ha små planer fniiis.
Godt dere likte bildene og at de freshet opp litt.=)

Ninni sa...

Nå fikk jeg helt sydenstemning her mens det SNER utenfor vinduene og legger seg på trærne. Sukk, noe så nitrist. Men desto hyggeligere å se de fargerike bildene dine! Utrolig vakkert med den rødbladete kløveren i bånn. Du er en mester med bladverk!

Hilsen fra landet sa...

Ulike hagestiler er spennende å lære mere om. Jeg forsøker stadig å finne vekster som passer til dette karrige klimaet høyt over havet - og veldig ulikt hos deg. Men man KAN få til ting likevel! :-)

Anonym sa...

nei og nei.. det var trasig!! trodde du tok med deg planter derfra..

ta en telefon til de nye eierne.. det må da være mulig å hente ut noe fra hagen. Nina (lille gale verden) tok med seg masse fra den gamle hagen..da må vel du også kunne.. det var da nok å ta av!!

Går det bedre nå med dere?? kommet der i orden og funnet et fotfeste??

her roet tingene seg litt etter at alexandra og jeg kom "hjem". gubben er stadig i DK og pendler.. uholdbar situasjon men..men..

håper noen melder seg om du ikke får hente fra gammel hagen..

klem

nefertiti sa...

Snakk om å ta pusten fra folk!
Det er det der jeg ønsker meg, men ikke får til.
Fin søndag til deg :-)

Hilde sa...

Det var bare utrolig deilige farger å se på nå når våren lar vente på seg :) Håper du lykkes i innsamlingen til ny exotica-hage.

Nora sa...

For en eksplosjon av farger! Nydelig!! Herlig å se slikt når alt bare er hvitt-hvitt-hvitt i hagen:-) Jeg håper du får tak i nye Dahlia-knoller. Skulle gjerne delt med meg av mine, men de er dessverre hvite alle sammen.

Tenk at mobbing kan få gå så langt at en hel familie ser seg nödt til å flytte! Utrolig leit, men jeg håper at det er bedre der dere bor nå!

Anonym sa...

ok.. nå forstår jeg..

du skriv til Claus Dalby å oppfordre ham til å ha en ønskebrønn på bloggen for bytte av planter.. en for N - en for DK og en for S. er vel ikke lurt å sende over grensa ? kanskje han vil gjøre det.. han er veeeeeldig snill skjønner du :))

har også et dilemma.. måtte forlate DK 29.januar og tenke vel aldri på at det skulle bli 110 cm snø der nede.. dekket ikke hverken det ene eller det andre.. har snakket med gubben som mener det ikke er tele i jorda men jeg er redd både rosene og Cameliaen jeg "glemte" ute er ødelagt.. skal etter planen ned å feire påske men tror det blir mest arbeid med å få kontroll på hagen..

håper dere har det bra nå!!! klem fra mæ

GundaM sa...

Gleder emg til å besøke deg og hagen igjen, for dette blir bra! Måte bare denne våren vise seg snart no da..............

Lineca sa...

Dette ble et livlig innlegg gitt. Så artig da men slik respons. Jeg blir jo glad som en femåring på julaften når jeg får kommentarer. Tusen takk!=)
Farger har jo en tendenes til å vekke opp det meste. Våren begynner jo med mange farger og denne exoticahagen min er flottest i august og september.En fantastisk avslutning på sesongen.Ninni den kløveren er det delte meninger om. Jeg elsker den, men den sår seg voldsomt. derav de delte meningene. Men en ekstra lukerunde med dem gir meg bare litt ekstra kontakt med plantene så det er en jobb jeg gjør med glede.
Gleder emg til det besøke Gunda. Drivhusvinen regnet vekk i fjor. Vi får gjøre noe med det i år.=)

Linda (linda-blåveis) sa...

Fantastisk lekker hage.Flotte farekombinasjoner.