søndag 7. mars 2010

Summa summarum 2009

Forrige  år bydde på store  utfordringer i hagen. En helt  ny hage er en utfordring. Når man skal flytte  med seg gamlehagen sin attpå til så blir det plutselig  noen dimmensjoner  man knappest kan overskue. Sleng  på oppussing av  hus  og flytting av drivhus i tillegg så har du mista oversikten for lengst tenker  jeg.

Våren i fjor var nitrist her, vant til Krokus og Scilla  å glede meg tidlig  på våren som jeg er  ble det ganske så stusselig  å se  hagevenner vise frem ene fargesola i svart jord etter den andre.

Jeg bannet  på at jeg aldri aldri mer skulle ha en slik fargeløs vår. Og vips før jeg viste ordet av det hadde gode venner samlet sammen en svær pakke med vårløk som dumpet ned  i postkassen min. krokus,Snøklokker, eranthis, Alliums, til og med  merket  med farve. Da var det  lyckliga gatan her et kvarter.  Skrekkelige oppdagelser som svineriet under  her ble glemt en stakket stund.

P4040466

Når våren kom så kom det i en hælvetes fart som vi trøndaran si. Selv om vi hadde  mye snø i fjor vinter, forsvant den som ei katt med sennep i rompa. Spent var jeg jo også på hva som kom til å dukke opp av jorda her. Noen ting var jo svært åpenbare. Silkefuruer, biotaer og Clematis. Det som mest kom opp fra jorda var dessverre slasken på bildet ovenfor her og alle hans bedritne søsken, og det i tusentall.

Jeg må innrømme. Jeg gråt noen frustrerte tårer. Uansett hvor jeg kikket i hagen tøt svineriet opp av jorden, og i godt selskap med Hestehov. En plante som ikke er stort bedre, spesielt ikke hvis den har viklet seg inn et kaos av kvekerøtter. Buhu..=((

Om jeg hadde noen form for selvdisiplin og pågangsmot så var det på tide å gå helt ned i kjelleren og hente det opp.

Påsken i fjor ble tilbragt ute i hagen med å grave opp den eneste anstendige biten på hele tomta.  Jammen Line Cathrin , du skal da vel ikke grave  opp plena, den er jo det eneste som er  anlagt hage  på tomta spurte  min mormor  meg. Jooooohoooo Svarte  jeg  med et engle glis. Må vite den passet jo ikke inn i mine planer kan skjønne. ;-)

P4070496

Heldig for meg så var størstemann hjemme på ferie da. Nesten 16 år  og  full av fotball muskler.  Kan du grave for  meg spurte  jeg  pent. Selvsagt mot noen kronasjer. ;-) Ja karen var glad for det han, så fikk han rørt litt på kroppen. Sola kom og varmet opp jorda og dermed  var vi i gang. Selv om han gravde måtte jeg riste av torva. Å riste av leire som har ligget fast på samme plassen i åresvis er lettere sagt enn gjort. Etter mange dager med svette, skammelig trøndersk banning  og verkende rygg var  jeg omsider ferdig. Og sannelig fikk vi opp armeringsveggene  i skikkelig vroom fart også.

IMG_0987

I begynnelsen av Mai hektet vi hengeren på bilen og satte kursen mot gamlehagen. Nå skulle plantene  også få flytte. Noe hadde  jeg tatt med meg. I kjelleren har  jeg et planteballsal, ja  jeg  må nesten kalle det for det når rommet er 36 kvadratmeter stort. Der odde heucheraer, Tiarellaer, Hepatica, prydgress  og annet som jeg  hyperstressa  hadde gravd  opp høsten før. De bodde allerede  i hagen vi anla i påsken.

Vel fremme i gamlehagen var det  bare å begynne å grave. En times oppgraving tilsvarte en hel dags planting fant jeg  ut etterhvert som Mai kom og gikk og  jeg gravde og plantet.

Det var et grusomt  kaos her til tider. Hundrevis av  planter oppgravd stående  med eller uten potte stående på vent i lange rekker.

IMG_1184

Jeg gravde og plantet i nesten all slags vær. Sommeren i fjor var, vel vi kan vel mildt sagt si og være enige  om at fjor årets overgartner neppe hadde åpnet arbeidsmanualen en eneste  gang. SNØFT!=(

Når skoleferien begynte hadde hagen var blitt atskillig større en det vi gravde opp i påskeferien.

IMG_0886

Men nå var det full stopp i logistikken. Jeg kunne ikke plante noe mere før drivhuset var på plass. Drivhuset skulle opp bak bilen på bildet og på plass. Etter en uke hvile i Dk var det  på med vroomen igjen.

Dere husker innlegget med drivhus flyttinga. Et lite gjensyn med grøsseren skader vel ikke.

drivhus 020

Men den visa endte godt den og. Ikke mange dager etter flyttinga så det slik ut.

IMG_3127

Så kom heten, og alle mine planter som sto stadig vekk og ventet  på nytt hjem hylte etter vann. Jeg sprang som et loppesirkus fra ene planten til den andre med vannkanna. Dessverre for sent for mange så jeg mistet en del planter. Mellom vanninga forsøkte jeg å grave ut bed  i den steinharde gårdsplassen, som ikke lenger skulle være gårdsplass. Resultatet var betennelse i armene og  motløshet.

Nei nå er det nok sa jeg til gemalen. Nå leier vi en maskin og blir ferdig med herre shit’n. Han var sagtens enig i det han. Gi et mannfolk et  leketøy som får  han jo vroom i kroppen tvert.

Men madammen ville prøve å grave selv også hun- tøff i kjeften , ja da må man jo være litt tøff i maska også.

IMG_2263

Snart  rådet kaoset igjen. Men vroomen ble koblet inn og vips så var jeg i gang med  å solde massen vi hadde gravd opp. Den fine grusen ned i bedene  igjen, den grove ble lagt til side til annlegsvirksomhet i år.

Jeg har bannet og svort til gemalen mange ganger angående paparazzi virksomheten hans. Jammen fanden da kan du ikke ta bilde av meg når jeg ser ut som folk da sier jeg.

“Jammen når er det da?” svarer han. Du bor  jo i hageklærne nesten hele sommeren.
Ehm.. vroom ble svar skyldig. LOL!

IMG_2271

August  kom og mine fremdeles levende elsklinger fikk omsider et nytt  hjem.

IMG_2510

Mens vi hadde vindundermaskinen gravde vi også opp til dam.Helt bra ble det ikke så til tross så måtte vi til med spaden der og.

IMG_3165

Ser du planken som ligger der til venstre på bildet? Den indikerer  hvor første jobb blir gjort når jeg  har fått gannet vekk snøen. katteluftegård.

Siden vi flyttet hit så har vi mistet tre katten To til trafikken og en til en rev. Det er mer enn nok. Så det skal bygges pusepalass. Planene for det surrer godt i hodet mitt. De skal få ymse underlag å gå på, fra sand til plen og småsteiner, en bitte liten vannpynt og det skal pyntes  opp med prydgress de kan knaske  på og kattemynte de kan rulle seg  i. De skal få lune gode klatrestativer med varme sengeplasser, spennede  hyller å snoke rundt  på og en deilig utsikt- mot dammen med fisker de ikke får tak i hehe….

Pusepalasset skal ligge  i damhagen. Damhagen skal være i hovedsak hvit, med innslag av blek gult. Det betyr at plantene du ser er plantet  på bildet ovenfor er flyttet fra den hagen jeg først anla i påsken i fjor. Jadda man kan ikke finne ut av alt på en gang vel. Hihihih…

Der den hvite haven lå skal exotica hagen få være tenker  jeg. Den igjen skal flyttes opp fra gårdsplassen nedenfor huset. Der viste det seg å være så tørt at selv sedum og dess like ble slappe i maska.

Dammen er  nå bare et stort hull. Det gjenstår en del masse forflytting der, en sitteplass skal det også bli rom for der  ute, og til den har  jeg selvsagt til gemalens forstyrrelse fått en fiffig  ide igjen. Hehe..

Det er  mye  å gjøre i år og. Sitteplassen som nevnt, dammen, terreasse spiseplassen, lønnegang, og kjøkkenhage for å nevne noe.

Litt frodighet ble det utover sommeren etterhvert. Det  var  mange utfordringer, og det blir  ikke mindre i år  heller. men nå vet  jeg hva slags ugress jeg har og hvor jeg har det, jeg vet hva slags jord  jeg har, og  jeg kjenner  plassen litt mere.

Så jeg avslutter summa summarum med et lass koselige fargerike bilder. Det ble litt så som så med sammenplantingene mine. åssen kunne  jeg vite det at den rosa  liljen viste seg å være oransje når jeg satte den ned siden av en fiolett blomstrende Hosta  liksom.

Mye ble flyttet på, mye gjenstår, men jeg føler  nå jeg  har litt mere kontroll over tingenes tilstand nå.

IMG_2542 

IMG_2256

IMG_2541

IMG_1952 IMG_2059

Spirepottene  har fått beskyttelse  på for nyssgjerrige små kattepoter, frøposene er sortert, arbeidshanskene ferdig vasket så nå er  jeg  klar til dyst igjen.

IMG_2070

Tuddelu!!
11 kommentarer:

Nina i Paradiset sa...

Velkommen tilbake til Blogglandia!
Virkelig på tide nå, syns jeg for du er dypt savnet!

Utrolig kjekk lesning det der!
Klem!

Frøya-Heidi sa...

Fint å høre din oppsummering av fjoråret. Gleder meg til å se hva du får til i år :)

Inghild sa...

Så artig å se/lese! Du imponerer meg stort - du får til ALT du! :-)

TurboLotte sa...

Jeg skjønner ikke hvordan du får det til. Jeg bøyer meg i støvet, atter igjen. Heia-heia!!!

Ninni sa...

Herlig lesing og resyme av fjoråret overmenneskelige jobbing Lineca! Jeg husker godt du slet og kavet med den steinharde 'jorden' på gårsdplassen, og jeg ble stum av beundring over innsatsen og pågangsmotet ditt. Hagen kommer til å bli ren og skjær fryd for øyet. Med din sans for det estetiske og blikk for design, blir dette er paradis. Nå er sesongen snart her igjen og jeg gleder meg stort til å følge deg videre :)

Lineca sa...

Tusen hjertlig takk jenter. Det var store varmende ord. Skal ikke glemme dem =)
Det kommer storfint besøk hit første helga i september så jeg må få hagen nogenlunde til å bli hva den skal være i år.
Når skryt skal deles så fortjener gemalen mye skryt også. =)

vig sa...

En flott summarum. Blir spennende å følge med hagen fremover. Kanskje jeg skal komme litt oftere på "inspeksjon"?? ;)

Kathrine sa...

Wow! Du har iallefall nok prosjekter:)
Gleder meg til å følge deg dette året også. Hagen din kommer til å bli flott!

:)

Lineca sa...

Inspeksjoner er jeg bare glad for å få. Kaffen er alltid klar Vig og det vet du=))
Kathrine jeg går aldri tom for prosjekter. Og bra er det.=)

Nora sa...

Du verden så mye du har fått gjort? Hvor mange timer har dögnet ditt egentlig? :-) Dette var imponerende, skal bli moro å fölge utviklingen i 2010 også!

Røsslyng sa...

En flott oppsummering av forrige sesong det der og kjempeartig å lese.
Imponerende alt hva du har fåtttil på så kort tid!
Lykke til med alle planer og gjøremål som står foran deg, spennende.
Klemmm