torsdag 20. mai 2010

Våren 2010

Overgartneren er en eller anna figur som har som hoved arbeidsoppgave  å passe  på slik at været er slik enhver hageeier  får de slik som de ønsker det. Overgartneren må ikke forveksles med noe religiøst.

Overgartneren får ved tiltredelse av stilling utlevert en stykk arbeidsmanual. Denne  inneholder selvsagt areidsforskrifter og hvordan arbeides best bør utføres.

Ja hva skal man si. Jeg er  ikke sint  jeg er  bare veldig veldig skuffet….?

Overgartner du har  herved sparken!!!!!!!!!

Makan til kald vår skal man lete  lenge etter.

Den begynte jo så bra. Midt i Mars steg temperaturen betraktelig. Plutselig begynte  det  å regne voldsomt  og all snøen forsvant på to døgn. Nå skal det  jo sies at vi hadde  i år svært lite snø, så lite at det nesten var som en barfrostvinter med de 23,7 vi var  oppe  i her. Våren kom og  gikk igjen i løpet av  noen dagen og alt var søkk vått og det frøs på igjen.

Katastrofe. Humøret sank til bunnnivå. Mars forsvant og 1 April kom uten at jeg kunne se noe till våren. Sakte men sikkert steg temperaturen igjen, men det gikk så sakte. Først midten av April kunne jeg begynne så smått der ute. Dog med fare for forfrysningsskader.

IMG_3738

Og det ga seg ikke. Siste snøbyger kom en par dager før 17 Mai.

Humøret var snart sunket til bunn av et verdenshav. I noen uker  ønsker jeg at  jeg  heller var forlesket  i Tv og fotball. Det sier  en hel del. Skrivelysten uteble.Det var  jo ingenting annet enn elendighet  å melde  om uansett.

Så kommer omsider våren og det samtidig  med at  jeg  har et lass andre ting som må gjøres i tillegg til andre ting som ikke er så hyggelige. Temperaturen siger voldsomt og plutselig sier alt  bare  pang her  ute. Jeg finner ut at jeg har en voldsom tidsnød. Plantene vokser fortere enn hva  jeg når å flytte de. 29 mai reiser jeg samme  med mormor, mamma og grandtanten min til kreta. Å tro at ting er  mulig å flytte etter jeg  kommer  hjem igjen er vel som å tro på nissen. Å flytte  om å fikse  i hagen samtidig  med våronna og alt mellom himmel og  jord annet er ikke  bare bare.

Snakke  med Nina S igjen i går og jeg  lovte på tro og ære å lage et innlegg over helga. Tid og ork til å skrive trodde jeg  ikke at jeg hadde før det. Men lyckliga meg. Min planlagte time  med vannslangen i dag kunne utgå. det  har regnet  i natt og dermed ble en time til annet frigjort. Så her er  jeg da.  Å ta bilder av helheten her  ute gjør jeg ikke akkurat  nå. Det er et bombenedslag her ute, slik blir det når alt skal skje samtidig. Men jeg tok bilder av tre favoritter som blomstrer så vakkert  nå.

Mange av plantene mine så jeg ikke blomstre  i fjor. De var jo i gamlehagen.Så lykken er ekstra stor nå når det faktisk er 2 år siden jeg sist  hadde glede av de.

Pulsatilla alba. Hvit kubjelle

IMG_3770

Anemone nemorosa artsnavnet mangler jeg.

Denne er så lekker. Den blomstrer kjempelenge.

IMG_3767

Sanguinara canadensis ‘Multiplex’ -Fylt Blodurt.

IMG_3772

Overgartnerens djevelskap i Mars  hadde fatale konsekvenser for mange  planter  i hagen. Bonden her  har  ingen drensgrøft ovenfor oss her. Med den voldsomme tiningen så flommet det vann over  hagen. Kombiner dette med ekstremkulde i forkant  og  kulde  igjen i etterkant så har du følgende resultat.

Av 11 roser i hagen er 9 døde.

95% av irisene er døde.

30 % av Heucheraene og gressene er døde.

50% av  løkene jeg satte ned  i fjor er funnet råtne.

30% av liljene er funnet oppråtnet.

Av disse plantene brorparten i meget godt drenert  jord. Men hva  hjelper det da når ekstrem fukt etterfulgt av kulde slår til.

Det er til å grine av.  Irisene  hadde jeg jo fått i gave av folk. Liljer som var  importvare  og vanskelig tilgjengelig, og roser koster flesk og slikt flesk har  jeg  lite av med en tenåring som vokser  ut av klærne fra morra til kvelds.

Nå tror jeg  min etterlengtede time snart er brukt  opp og  jeg  må få rompa  i gir igjen. Lager et  nytt  innlegg  over  helga når  jeg  har fått rydda opp litt her ute. I mellomtiden får slagmarken lenge leve. Hehe…

Tudelu!

DSC07797


11 kommentarer:

Anonym sa...

så godt at du er tilbake:))men så trasig med hagen.. gir ikke akkurat overskudd å finne ut at mesteparten er borte.. huff. synes synd i deg!!

håper du har det bra ellers og at tingene har roet seg på alle fronter.. har tenkt mye på deg!!

God klem fra Bea (ps! har skiftet blogg i fall du lurer på hvem jeg er:)

Tove sa...

Der er du jo. Ståa hos deg høres ut som ståa her. Omtrent "alle"rosene har vandret og en hel del heuheraer er døde. Liljene ser foreløpig ok ut, men alt er minst 14 dager forsinket her. Ha en fin våronn videre :-) klem fra meg

Kathrine sa...

Bare en ting å si: Som hageeier må en gjennom det meste...

Litt rart egentlig at så mye er dødt til deg, bare noen km unna meg. For her er bare to roser døde, de ble flyttet i fjor høst, og jeg hadde ikke særlig håp til de lenger.
Ellers er alt levende etter denne vinteren også:)
Det går tregt ute nå når tempen ikke er så høy, men det kommer nok:) Etter noen pollendager denne uka, var det godt med litt regn i natt. Fikk rensket opp luften godt.
Så satser vi i morgen og? Godt hagevær!
Godt du er tilbake:-)

krepsemor sa...

Så synd med alle plantene du har mistet! Men sånn er det av og til! Vi har hatt en ekstrem vinter og vår, men heldigvis kom varmen til slutt! Her ser det ut til at dem meste har klart seg!
Ønsker deg en fin pinse!

Lineca sa...

Mye vann fra bondens åker kombinert med jkulde er årsaken til at jeg har mistet noe. er bønder pålagt å ha drensgrøfter tro? Føler jeg har en par fjær å plukke av den fyren nå. Vil ikke tenke på hva dette har kostet i kroner og øre.=(
Tove der er du jo.Tenker slik på deg for tiden, lurer på hvordan det går?
bea jeg har deg klar sjø. Sjekka ut nybloggen fiiiin ja=))
Katrine uff har du pollenplager. jeg er veldig glad for at det er noe jeg ikke må slite med. Vanskelig kombinasjon med hage også.

Det som har klart seg vokser jo noe innihampen godt da. Så jeg skal vel helst fokusere på det krepsemor =))

Takk for fine kommentarer. Jeg blir alltid så glad når noen legger igjen ett ord eller to.=))

Nina i Paradiset sa...

Ja, ja min fylte blodurt døde i flyttingen den da, men selvsagt ikke alene!
Om det liksom skulle være noen trøst....
(Og du hadde nok fått to roser for den prisen jeg betalte for min!)
Den vanlige blodurten derimot er avblomstret for i år, -før jeg rakk å ta noe bilde av den!!!
PS ingen liljer= ingen liljebiller! ;)
Fant 9 på EN lilje her jeg!

Klemm!

Ninni sa...

Der var du igjen, ja :) Våren i år forsvant den, plutselig kom sommeren og det er nesten for varmt til å jobbe i havben. De siste dagene har det vært over 20 grader her og lummert så svetten siler bare man bevger seg bort til nærmeste bed. Jeg føler meg lurt! Våren er jo den deiligste årstiden av alle.

Men så mye du har mistet stakkar, det høres grusomt ut. En del er dødt her også, 2 roser til kan noteres på tapslisten i tillegg til de andre.

Ønsker deg en god og passe varm pinse med passe sol og mye haging :)

Lineca sa...

Varmt her også Ninni. Men nå er det blitt kjøligere.I grunn litt glad for det, huset er et bombenedlsag etter de siste ukens vrooming i hagen. Hvor ble det av våren. Utplanting av sommerblomster og våronn samtidig??
Nina. mr. Morse bit i bytte mot en multiplex bit. høres det bra ut. Multiplexen min er akkurat så stor at jeg kan dele av en bit til deg.
Je kan ikke leve uten liljer har jeg funnet ut. Det svir durabelig i lommeboken å erstatte alt dette.Noe var uerstattelige også. franske Iriser er ikke å få kjøpt her til lands jaffal.

Bønna sa...

Mistenker at problemet er at stillingen som overgartner ikke er besatt. Har en fryktelig sen vår her også. Trist å lese om alt det som ikke har overlevd.

Løvli, hus og hage sa...

Koselig å se dine skriblerier igjen. Har tittet innom flere ganger utenat det er liv å spore.
Vinteren har vært sniller her, vi hadde nærmere en meter snø! Derimot så er det en del av det som stakk over snøen som ikke tålte under -30 i flere dager . . .
Våren og hagen GIR energi, du må bare passe på å bruke den i passelige doser (akkurat som om JEG klarer det. .hmm..)
Håper du tar i mot en snarvisitt i løpet av sommeren en gang - jeg håper vi får til noen dager oppafor.
Klem fra Lene - hønemor-

Lineca sa...

Det gjør jeg vet du hønemor =))
Bønna ja du sier noe der. Håper den nye våkner opp snart ;-)