fredag 16. juli 2010

Så gjør vi så når vi lager en dam del 3

Med  barn i huset skal vann alltid sjekkes. Rett fra vannslangen-hefter  ikke. Men! Som stefaren som pent forklarer under  på bildet, så har det sine  konsekvenser  med kaldt vann. Jeg trenger vel neppe forklare  hva  han sier her. =DDSå [.] kaldt var vannet. ;-)


Gårdagen ble avsluttet med en skattejakt ned til fjære 100 meter nedenom huset  her. Kanskje  kunne vi finne  noe pent som kunne brukes. Dessuten trengte ungene å luftes. Det er ikke som når jeg var små vi måtte underholde oss selv. Hmpff. Dessverre var det flo så et begrenset utvalg stener ble  med  hjem igjen. Men en hyggelig tur var det åkke som.

Rompa  mi i været har visst alle sett allerede  dog med kameraet i hånd, så jeg gidder ikke å bry meg så hardt om det der, lite vits gitt haha =))Som dere ser så er det bombenedslags have  her for øyeblikket. Men som en klok sjel sa til meg  i fjor når  jeg akket meg  over alt rotet. Søde, det er  kun ting  i transit.
Jeg velger  å gi henne rett for det passer  meg best hehe...
 Dagen i dag  begynte  med sol, så skyet  det  over så ble det sol igjen og så kom det vind så det holdt. Jeg  har  knoklet  nede  i jorden i hele dag.I grunnen litt maroder nå ja. Gleder meg til Midsumer murders  i kveld.
Jadda  jeg skal komme til saken. Jeg  har laget sammenplantinger  i dag. Nesten den ene langsiden er dekt  opp langs  kanten. I sta  kom gutta boys  hjem med en fiskekasse mose til meg  også. = Lyckliga gatan.

Mose er beste måte  å gjemme kantene  på. Klipper man av det overskytende duken så bør man være ekstremt sikker  i sin sak at sånn vil jeg  ha det. Det er  ikke jeg enda. ( Dere kjenner da  meg ;-) ) så jeg sikrer meg og bretter kantene godt sammen. Jeg legger så jord helt inntil hvorpå et godt flak mose legges  over. Man må gjemme kanten av tekniske  årsaker  også. Duken har ikke godt av direkte solpåvirkning  og kan skades av det. 
Jeg  har  gjemt slangen under et stort moseflak også. Praktisk og greit, lett  å løfte  opp og lett å legge tilbake  om det er behov for det.


Plantene  liker ikke så godt  å flytte  nå men jeg  må jo bare. Så de får godt  med vann etterpå.Likevel siger jo enkelte planter sammen som et korthus, men om noen dager så har de reist seg igjen heldigvis.Når jeg  planter tenker  jeg alltid  på at  neste plante skal være helt annerledes enn forrige  i bladverket.
For å gjøre det enklere for  meg selv så har  jeg delt opp haven i fargesoner. Slik at får jeg  en knall blå blomstret plante så vet jeg  med en gang  ca hvor  i hagen den skal stå og  må da  kun ta med høyde, blomstringstiden og bladverket  med  i beregningen.  Dette gjør  jeg selvsagt  også ved dammen.
Fargeskjema der ute er  i hovedsak hvit  men litt brutt av  gulig bladverk og blekt gule blomster. Noe fiolett sniker seg  inn på grunn av alle Hostaene men disse er like  mye oppblandet  med hvitt som det gule så de  passer godt sammen.

Hosta albo picta, Bregne  og hvit Allium sammen. Tre vidt forskjellige planter som ikke  konkurerer om oppmerksomhet  i forhold til hverandre  men komplimenterer  og  fremhever hverandre.


Sammenplantingen sett  fra den andre siden.Jeg begynte  med disse tre så har  jeg jobbet meg videre ut fra det. Nederst  på bildet er  kollapset hvit KulePrimula  og  øverst ( bakenfor) er Japansk Pestrot.

Litt  lenger  opp har  jeg  plantet en av yndlingene  mine. Broketbladet Tolmiea menziesii . Så nydelig. Kommer  nok mere til sin rett etterhvert som plantene reiser seg  litt igjen. Litt bakenfor satte  jeg  ned Liljekonvall fordi disse  har  helt annerledes bladverksform , er ensfarget kontra broket. ( Jeg setter aldri to broketbladede sammen, smør på flesk og  mye bråk det. ), så har da  også liljekonvall kjølig  ganske  mørkt bladverk i tillegg så det blir maks utelling på kontrastene.Planten i dammen er en Calla som merkelig nok ble  med  hjem når  jeg  og Phlox  på hagegal var  på et aldri så lite raid i går  hehe..

Det  lå skygge over damhaven når  jeg tok bilder  i sta så dette ble noe  mørkt. Men likevel så er det et så utrolig godt syn å se når det begynner  å ligne noe. Til tross for rot, kaos  og kollapsede planter. 
De to stenene i dammen er  lagt dit for å bryte opp litt av strømmen i dammen. Flyteplantene danset folkedans rundt dammen. Nå har det roet seg litt med. dset skal på mere stæsj der og så må jeg få fatt  i noe gressligende vannplanter til å ha ved stenene.


Jeg står  på bildet over der lille dammen skal komme.
Jeg satte jo en del planter  der  ute  i fjor.En av de som fikk et nytt hjem var Rosen Nevada. Og  hun har kvitert med blomstring. Bakgrunnen er så som så, matrialer som vi skal bruke  på katteluftegården. Som sagt ting  i transit ;-)Til slutt et  bilde fra en annen del av  haven. Der  ligner det  litt  mere på en have enn ute på vollen.


Tror det er  på tide  å fore  ulvene her nå. Vi hadde jordbær med fløte  på før  i dag, det er borte vekken i maven min, hvordan ulvene  har det vil jeg  ikke  tenke  på engang. =)

 Tudelu!

10 kommentarer:

Linnemi sa...

Så flott det er blitt! :))

Lene i Fredrikstad sa...

Wow! Så langt du har kommet. Jeg gleder meg til å se in real life på forumtreffet! Den dammen blir utrolig lekker og der du har fått lagt mosekanter med planter og sten ser ut s om det har vært der... alltid! Du er flink!

Kathrine sa...

Sukk..jeg skal prøve å drukne meg i min lille pytt, det er sikkert..

Neida, du gir så mye inspirasjon, at jeg søren meg skal prøve litt neste år. Den dammen blir nok ikke så stor som din(økonomien tillater ikke det)
Men bittelitt større iallefall:)

Og ja, bloggen gikk full, av bilder. Har slettet og slettet, men enda ikke så jeg kan legge inn alt det flotte som blomstrer nå. Ganske surt, men jeg kan slette på de andre bloggene mine også.

Greit å være ops på det, særlig når en bruker store filer.
Må ta en stor opprydnning nå, og prioritere litt.

Ønsker deg en herlig hagehelg denne helgen! Drikk mye vann,)

:-)

Nina i Paradiset sa...

Kjempeflott innlegg IGJEN!!
:)
I hodet mitt har jeg også kommentert de to under her, men fingrene har vært opptatt med andre ting (spising++) og i tiden min løper fra meg!
Dammen ser kjempeflott ut, og takk for plantetipset med vannliljene. Har tatt bilde av den der nettingen som skal brukes på kantene, men ikke postet de enda....

Ninni sa...

Åååå Line Cathrin, dette blir helt vidunderlig nydelig! Flott at du beskriver hvordan du tenker når du planter, dette er gode prinsipper som gjør det lettere å lage et godt design. Mosekant rundt dammen er så vakkert sammen med stener. Gleder meg til å se mer!

Anita sa...

Har nesten ikkje ord, aldeles nydeleg. Må vera kjekt å sjå så fint resultat etter mykje jobbing. Lurt tips med fargesoner, det skapar ryddighet.

Ellea sa...

Dette blir så utrolig flott! ...og som du jobber! Helt enig i at det ser ut som om dammen alltid har vært der der du har lagt mose. For meg som har et lite frimerke av en hage er en slik dam bare en fjern drøm, men desto hyggeligere å få lov å følge din dam i stedet:)

hajal. sa...

Dette vert kjempeflott Line Cathrin! :)

Mariann S sa...

Dette blir skikkelig lekkert :) Du e kjempeflink :)

Kjersti sa...

Ja, du er dråpen som gjør at det helt sikkert blir en dam her også..kanskje ikke i år, men i løpet av neste år.. Ser for meg en på marken utenfor skyvedøren i stuen. Fantastisk inspirerende, Line Cathrin! §:o)