mandag 12. juli 2010

Stor og mystisk

Jeg oppdaget en gang  i gamlehaven at det  plutselig  midt oppe  i den gedigne skjærsminen noe  syrlig gult som blomstret. Hva  i all verden var det !?
 Det  var 2,5  meter  opp i luften.Jeg  hadde da  ingen slik en plante vel?..
Jeg så med en gang at det var en Thalictrum. En meget stor  og  mystisk en sådan.
 Selv  under de skrinne  kårene  under skjærsminen hadde den vokst seg  over to og en halv  meter  over  bakken.Imponerende. Jeg vet enda den dag  i dag  ikke  hva den heter eller  hvor den har kommet fra. just  nå står den og venter  på å flytte. Den er nesten i blomst, blomstene er dog meget  uanseelige , bladverket derimot er rett  og slett imponerende.  Jeg  har  lagt ved sekatørsaksen for  å gi litt  inntrykk av størrelsen.Når  jeg stadig vekk er  inne  på disse Thalictrumene så vil jeg selfølgelig  bladverksgal som jeg er rette oppmerksomheten til bladverk, Sirlig  med en skjønn grønnfarge. Dog en limegrønn variant  hadde virkelig vært noe så eksisterer det dessverre ikke. Transparant som planten er av  utrykk, sirlig  luftig  og svevende så har dem mest kontrast til bastant bladverk, som feks Hosta. De  har bladverk av stikk motsatt type. Helt  og rolig. Svært oppdelt  og flikete bladverk som Thalictrumene  har brukes sparsommelig i sammenplantingen for  de er  uroskråker. Altså de  skaper bråk dvs  mange detaljer. Det er  bare [..] så mye  hjernen vår klarer  å ta  inn av intrykk. Ved  å bruke  uroskråker for  mye  får vi rett  og slett trøbbel og setter det i boksen for rot oppe  i hodet. Ved sparsommelig bruk, gjerne  i en stor klynge  og  kun en sort med bruk av  mange  rolige bladverksplanter, ensfargede sådann og få slag av det og  så kommer Thalictrumenes bladverk best til sin rett.


Etter fotografering endte Thalicrumbladet  i en bukett. Blomsterdekoratør genet slo til ;-) Men de bildene kan du se i interiørbloggen min. Link i margen til høyre.

Ha en glimrende Mandags kveld! =)
Tudelu!

6 kommentarer:

Line sa...

Nydelige bilder av nydelig plante :o) Etter å ha hatt bare en Thalictrum i mange år har jeg klint til i år og har nå 6 nyanskaffelser :o) Og den ene enslige har formert seg så der er det nå to til *o lykke* Ha en fin kveld.

Linda sa...

Jeg har plantet min første av den sorten i år, gelder meg til å se hvordan den blir:)

solfrid sa...

Har fire stykk, hvorav to er noe frømix, bladverket er helt nydelig.

Ninni sa...

Mine to hvite akeleiestjerne døde dessverre, men jeg har bestilt nye, både hvite og lilla. Bladverket er helt unikt! T. flavum er også et syn for guder

Kathrine sa...

Så du har hvit akeleiefrøstjerne? Wow!
Flotte disse Thalictrumene:) Ikke minst bladene ja.

Det meldes knall vær igjen fra torsdag:-) Ha en fin fin tirsdag

Lineca sa...

Jeg har mye forskjellig i hagen Katrine ;-)
Ser ut som det er rift etter disse hvite. Jeg får la de frø seg da=))