tirsdag 6. september 2011

Edelt "metall" i hagen

Enda en sommer er slutt. Hagen er nå tre år gammel.
Intet stort  prosjekt har blitt gjort  i år, vist skulle vi bygge  utestue men det sa bilen effektivt stopp til. Ja den stoppet både  jord og sofa,utestue  og ferie planer. Selv om jeg glad bilen er  i form igjen er trøsten en smule  mager  når  jeg tusler rundt  i hagen. Det  mangler  jord  og  den helt åpenbar  mangelen på uteste som jeg gleder meg så til endelig  å få merkes.  Tre somre  i hagen uten dugelig uteplass er  ikke  morsomt når  man er vant med  å ha  en så herlig veranda som vi hadde  i gamle  hagen.
Elendigheta gidder jeg ikke vise bilde av akkurat nå. Fokuserer heller  på det positive. For første gang har  jeg høstet av komposten og et bed har blitt til med  nesten bare kompost jord. Det vises!


Nina tok bilder av bedet her da hun var her for en liten måned siden. Det så helt takras ut. Først mye sol og varmt  mens  jeg  plantet så styrtregn så fotografering, usj. Så var jeg  hos henne i seks dager og  kom hjem til omtrent som det bildene viser. Disse er tatt for en uke siden.


Sølv er tema på bladverket i bedet her. De store bladene er en Salvie. Jeg var veldig spent på om den dukket opp igjen i år  men joda. Blir  like spennende til våre.
Som bildene  også avslører så er bedene fått murt kant. Jord dybden blir bedre og kant stellet lettere, samt at det ser unektelig ryddigere ut.


 Den rosa Salvien under her er  også ny av  året. Nydelig farge synes jeg. Fargevalget  i bedet er rosa,blått og hvitt.


Her begynner endelig sammenplantingene mine å bli i orden. Kombinasjonen av Lamiumen og Sedumen her digger jeg.


Eller somm denne Irisen og Malurten sammen. Nå skal Irisen flytte til damhagen neste år fordi det er pseudocarpus, tenker  malurten skal få flytte med  jeg.


Allium cernuum og Lamium. Hjerteformet og  linjeformet sammen.

Denne  kombinasjonen lagde jeg allerede  i fjor. Er fornøyd så den har fått stå.

Pulmonaria Samorai blir fremhevet av fyllbladverket fra Geranium machorrhizum. Sistnevnte har forresten tatt helt av her, jeg hadde  med  meg ca 1  kvadratmeter av den nå har  jeg  omtrent 20 kvadratmeter. Hjelp!! Den skal åkke som ut av hagen og  ned  i skråningen så å si alle sammen.

Pulmonaria Majeste dette. Det søte  lille bldverket murtorskemunn har  har flott kontrast til Lungeurten.

Vanlig Lungeurt i selskap med Geranium Bich double og en Tiarella. 3 helt forskjellige bladtyper.


Lånebladverk har  jeg sansen for. Her en Allium som sniker seg  opp i mellom Malurten Artemisia ludoviciana 'Valerie Finnis' sitt bladverk.

Og i samme Malurt tue titter også Scabiosa opp. 


Jeg er veldig glad  i sølv bladverk, kan likesom ikke få nok. Akkurat np er  jeg smule  mettet av mørkt bladverk så fokuset er  på hvit variegert og sølv.
Lungeurten Pulmonaria saccharata sammen med Timian.


Jeg ser folk har begynt  å tømme sommerblomst pottene, jeg får meg  bare  ikke til å gjøre det jeg enda. Som regel har frosten kommet  inne  jeg kommer så langt. For  meg varer sommeren nesten til kong vinter  i hjertet.:)11 kommentarer:

krepsemor sa...

Så flotte samplantinger med de lekre sølvnyansene! Selv om jeg ikke trodde det var mulig at du gikk lei av mørkt bladverk? Jeg ser du nevner at du var spent på om Salvia White Birds kom igjen? Overvintrer den altså? Hva slags sone er det der du bor? Jeg har den også både i bed og potter!
Lamium er en "må ha-plante", men jeg har liksom ikke somlet meg til å anskaffe meg en! Får bli til våren ;)
Takk for titten!

Shabbylishious sa...

He hehe du trodde ikke det nei, nei det tror vel ikke. Så lei er jeg da ikke, jeg har bare flyttet på de og fokuserer på noe annet for øyeblikket. Må da ha ettkvart anna å.:)
Har du ikke Lamium himmel! Si i fra til meg til våren så skal du få flere sorter av meg.Husk å minne meg på det da, jeg er glemsk!!!

Salvien har allerede overlevd en vinter, men den er to årig, en av tuene har blomstret de andre ikke, skjønt den som blomstret fikk ikke lov til å sette frø. Er spent hvordan det går til vinteren ja.Cluet er uansett å unngå for mye vinterfukt, det liker ikke tykkbladede og hårete planter særlig mye.

Kristen sa...

You need to come visit me and plan my garden! I'd love a visit. Beautiful flower bed, too.

Villrose sa...

-men mye lekkert å se å har du i alle fall. Den Sedum'en vakke dum...

Har fått litt dilla på gult/lime/gyllent bladverk, jeg.

Nei, her (tvi-)holder vi på sommeren til vinteren plutselig er på plass!

Anonym sa...

Så vakker hage også er den bare 3 år,kjempeflinke både du og Nina. :))
Nattaklem.

New Dawn sa...

Flotte samplantinger og gode tips til meg som er ganske håpløs på sånt (ennå :-)
Jeg har flere av plantene som du viser bilde av i hagen, så nå er det bare å begynne å flytte på de - når/viss det slutter å regne :-(

Ellen sa...

Så mange flotte planter du har i sølv!..sukk. En nydelig farge å ha i hagen:) Kjempefine samplantinger:) Klem Ellen.

Bjørg 47 sa...

Dine bilder nytes , og jeg sikler !!! Flotte samplantninger til inspirasjon. Tusen takk til deg som hjalp meg inn i bloggverden for noen år siden. Ha en flott høst.

Lene fra Lillehammer sa...

Åå, så herlige samplantinger og jeg bare DIGGER lamium. Jeg deler mine hele tide og har det som kanting omtrent alle steder. Men jeg ser jo at det finnes masse annet fint også. Kan ikke jeg få komme til deg og grave opp alle de flotte sølvfargede/grå plantene dine da, trenger A LOT OF IT! Flinke du!!!! Neste år vet jeg hva jeg skal bestille. Må nesten skrive ned navene på alt det flotte du har avbildet her jeg da slik at jeg husker det. Hmm, kremt, har planer om å etablere et nytt bed nå. Jeg skal tross alt så en del i vinter og trenger flere bed. Har jo såvidt begynt å plante på grusen/gårdsplassen og nå vurderer jeg å få lagd et opphøyd bed ved siden av et annet bed med grussti mellom, også dette plassert på grusen/gårdsplassen. Er jo ikke vits å ha så mye grus på garden så jeg har funnet ut at plassen må utnyttes mer. Spurte sambo om han kunne lage steinmur til det nye bedet, men da fikk jeg bare til svar at jeg fikk gjøre det sjøl, haha. Har nok sansynligivs brukt å snille-sambo-hjelpe-meg-i-hagen-kvota for i år, så jeg får begynne forsiktig til våren igjen, hihi.

Landbohaven sa...

Gode billeder.
Hvor har du mange smukke planter.
Tak for kiggget.

Shabbylishious sa...

Så mange utrolige hyggelig kommentarer. Ja dette var skikkelig stas å lese ja. For de som ønsker søl så har jeg tenkt å selge noe på interiørbloggen min til neste år.Det er mange som ønsker seg både det ene og det andre.Ja selvsagt bytter jeg også. Noen ganger sender jeg plutselig pakke for å overaske også.Det synes jeg er kjempe artig å gjøre.
Sølv er veldig verdifullt i hagen passer til alt av bladtyper ( så elnge det er så å si ensfarget) og lyser flott opp.
Stor klem.Jeg skal nok besøke alles blogger.