mandag 11. mai 2015

Bygging av kjøkkenhave og levegg

Det har omsider blitt nogenlunde vår i Trøndelag. Normalt begynner jeg i haven når  påska  kommer, men ikke i år. jeg måtte  pinefullt vente i tre uker før det var okey temperaturer ute. Våren har ikke vært stort å skryte av og  jeg har på følelsen at hele sommeren blir laber. Håper inderlig jeg tar feil.
I fjor kom vi opp i 35 grader flere dager og temeraturen  lå som regel mellom 25 og 35 så å si hele sommeren. Det var varmt .

to år siden begynte jeg  å anlegge kjøkkenhaven. Siden huset er bygget på en buksers fra andre verdenskrig, så har jeg en massiv betongflate  å forholde meg til. Huset står på den selvsagt likeså drivhuset. Mellom disse to byggene er det godt  med plass. Hadde jeg vært rik hadde det vært en "enkel" sak å anlegge  basseng der, men været i trøndelag er såpass ustabilt at jeg vet neimen ikke  om det  hadde vært særlig vits  i grunn.

Jeg begynte med  å snekre gjerde mellom betongflaten og damhaven. Jeg ville ha  mere tydelig romindeling. Flere vegger til klatreplanter og mere  ly til damhaven. Siden vinden stort sett kommer fra sør her var det  nødvendig da det blåste godt  der  ute. Jeg snakret og saget i flere dager. Jeg  resirkulerte noe matriale vi tok ned  i sammenheng  med oppussinga av kjøkkenet for tre år siden. Supplerte med  litt nytt. Jeg kappet også toppene selvsagt. jeg  liker  ikke elektriske sager, iverktøy som lager mye  lyd generelt sett. Så jeg var mektig stolt når  jeg var ferdig med  prosjekt gigantisk gjerde. :) Det ble  to åpneinger til damhaven. De har  jeg  plantet Rosa Helenae ved. Den store busken er en Sambucus, altså en hyll som kvitterte med  å bli gigantisk etter at den fikk mere ly. :)

Gjerdet binder hus og drivhus sammen og skaper på den måten et tydelig rom. Jeg er veldig fornøyd  med resultatet.
Kjøkkenhaven i seg selv er  ikke  helt som jeg vil ha den enda, men jeg jobber med saken.
Forleden kom både salatfrø og potet i jorda der ute. Artig. :)


 Selve dekket skal få en membran og så vil jeg har rund elvegrus  oppå det. det vil gi en lun og hyggelig plass. :)Dette bildet er tatt mot hoverhave fra kjøkkenhaven.  Jeg trenger en tydeligere skille mellom her og selv om jeg vil miste noe bed så vurerer  jeg å plante en bøkehekk her. Agnbøk høystsannsynlig da den vokser hurtigere enn vanlig bøk, men faktisk kan Thuja fungere godt også. Jeg trenger et tydelig skille  og ser helt at den har et rolig utrykk, så derfor er jeg noe skeptisk til Agnbøken, heller faktisk mot Thuja. Bor faktisk i et nabolag hvor det ikke er milevis  med Thuja hekk så jeg  kommer  unna med det. ;) Det handler jo også noe  om hvordan Thuja brukes i hvilken setting. Så vi får se. Jeg vet  jeg  må påå med Thuja en annen plass  i haven, mere om det senere dog.


Morsomt med så mange hyggelige  kommentarer både  her  og på fb etter forrige  innlegg. :) Takk skal dere ha.

Klem
Lineca

6 kommentarer:

Nora sa...

Så moro at du er tilbake igjen!
Himmel og hav for et drivhus!!! Utrolig lekkert!
Skal bli spennende å følge prosjektene dine!

Tove sa...

Så spennende å se bilder fra hagen din igjen :-) Gleder meg vilt til å følge prosjektene dine gjennom sommeren. Tove

Lele Lineca sa...

Tusen takk damer. Ja det blir vel litt i år også :)

Villrose sa...

Det blir fint med gjerdet og portalene!
Og smart med grønnsaksdyrking på betongplattingen. Det har jeg også satset på oppå min garasjeplatting på 35 kvm.

Caroline sa...

Du har mange spennende prosjekter på gang her ja:)
Det blir knallfint alt sammen!
Jeg har og laget meg en liten grønnsakshage i år,må bare få fyllt opp med jord å få plantet,så blir det spennende å se hvilke resultater det gir;)

Lena sa...

Velig spennende å følge prosjektene dine. Du er jo kjempeflink å snekre! Det synes jeg også er arti og har selv snekret et gjerde mor nordavinden i sommer. Det er jeg som er "hagesnekkeren" i huset hos oss også. Jeg liker spesielt at du er opptatt av et tropisk look eller eksotisk look. Det er så gøy siden du har hage i Trøndelag. Jeg bor i Troms - så det er en enda større utfordring. Men jeg jobber med å optimalisere mikroklima, som jeg ser du også gjør. Men blir det ikke lett mye skygge når du anlegger hekker? Det er jeg redd for her oppe siden sola står såpass lavt, selv om sommeren.
Lena