Bordeauxhaven anno 2019


I dag skriver vi 2 september. Denne sommeren har gått så alt for fort.  Den har vært fantastisk.


Vi har jobbet med hagen siden begynnelsen av April. Det er drøye 150 kvadratmerer, om ikke mere bedd anlagt. Tusenvis av planter plantet. Hvor mye vi har luket er noe jeg tenker på med grøss.
Sier seg selv. Grav opp plen, eller fyll på jord, så tyter det opp alt som har ligget og sovet i jorda.


Brennhette,div gress, Tunbalderbrå i sinnsyke mengder! Tungress, kjærringrokk osv.  Det er kun vindel og parkslirekne vi ikke har av ugress. sistnevnte står dog rett borti høgget.  Skvallerkålen har vi nesten klart å ta knekken på da den var i et meget begrenset område som vi ikke har beplantet hun bekjempet den.
Alt du nå ser på bildene er anlagt i år. De store syrinene, plommetrærne og de to skjærsminene samt  brudespireahekken er alt som var her.

Bildene i dag er fra Bordeauxhaven.
 På norsk burgunderhaven. Men Bordeaux gir klarte hint til rødvin. Et godt forslag fra en venninne å kalle den for det. Dermed blir det slik. Vi har da også kost oss ute her i varme sommernetter med noe godt i glasset.

Bordeauxhavens tema er da mest mulig burgunder eller nesten svarte blomster eller blader. Være seg hva som helst. Liljer, Dahlia, bladverksplanter blandt annet. Ispedd fresh rosa toner og med  sølvtonet bladverk som lys kontrast til alt det mørke.
Jeg har sådd mye kornblomster her. Nå  titter de så vakkert opp blandt alt annet. Det vil si annet forsøker å titte vakkert opp mellom kornblomstene. Litt oversåing kanskje? 😅

Her står det Aremisia 'Valerie Finnis' Den fikk jeg tilbake faktisk. Vel en bit av en bit jeg en gang delte.  Litt som å ha fått igjen egen savnet plante det.  😍 Det står en nydelig Astilbe med nesten sort bladverk. Den har jeg ikke navn på. Det står revebjeller, Iris, Dagliljer, Lamium og Discentra. Pluss et lass jeg sikkert har glemt av å nevne nå.
I år er hagerommet dominert av Dahlia. Jeg viste i vår at skulle jeg ha noe med størrelse på i år så var det Dahlia som gjaldt. Jeg bestilte knoller fra Syverud gaard Kjempefine knoller ankom. Super service også. Jeg er så fornøyd. Fantastiske planter har det blitt.

Samboeren plukket seg ut denne. Den likte han veldig godt. Jeg må si det an mannen har god smak. 😁
Dahlia 'Clair Obscur.

Dahlia 'Rebeccas world' er en artig en. Ingen blomst er lik. Det første bildet viser den burgunderøde fargen mest korrekt. Det stopper ikke med disse to. Her er en med makeløst flott bladverk. Dahlia 'Facination'.En gang i tiden sa en venninne til  med at det er ingen Linecas have uten matucana. Så selvsagt er Lathyrus Matucana på plass i Bordeauxhaven der hun hører hjemme. Hun dufter himmelsk. Siden Juni var temmelig kjølig, og de to første ukene av Juli enda kjøligere. Vi tente opp! Så har ikke erteblomstene vokst seg særlig høye. Blomstrer så det holder gjør de dog.
Geraniumen som titter opp på bildet over her mangler jeg navn på. Det må fikses. Den har blomstret jevnt og trutt siden juni. Herlig!Liljen på bildet heter Lillium asiaticum 'Mascara'. Hun begynte å blomstre medio juli. Det er lenge det.Dette bedet skal gå helt bort til Eineren på berget helt bakerst. Vi ble seriøst så fed up av å løfte plen at vi har stoppet der. Vi har hatt planer om at den og den dagen, eller til helga så skal vi. Så har det blitt til noe annet hver gang, eller så har det betimelig regnet.  Som jeg sa fed up! Saken er at denne plena her er så dyp. Røttene går svært dypt ned da jorden er mer sandholdig enn ellers, ergo har røttene søkt seg ned. I tillegg er det mye mose. Så å sette spaden og stikke opp her i en fei går ikke. Spaden butter ganske enkelt bare i mot.  Kunne like gjerne forsøkt å spa opp madrassen. 😑Hagen skal så fortsette videre bakenfor der igjen. Det er kun Prøysen land for øyeblikket. Blanke ark. Fargestiftene skal jeg bruke flittig i vinter. 😁Boldet over her tok jeg 5 August Jeg syntes da at det hadde eksplodert, men det var jo ingenting i forhold til hva det er nå.

Jeg har enda flere Dahliaer i bedet. Faktisk står det fem slag der oppe. De to sistnevnte fikk jeg av en hagesjel her på Frosta. De har blitt så flotte. 😀


Jeg har også plantet en rose her selvsagt. Det skal bli  flere. 'Amie amable'. Hun står i bakkant i bedet og har blomstret riktig flott, men nå blir hun mer bortgjemt. Neste år har hun fått høyde til å hevde seg mer tenker jeg.


Nuits de Young står på ønskelista til dette bedet. Har også en rødbladet japansk lønn som skal flytte hit. Vi har også en roseportal vi skal opp med her. Hva jeg skal ha på den vet jeg ikke enda. Roser vil jeg i alle fall ha.
Jeg vil også opp med klatreobelisk i rustent jern slik jeg hadde i gamlehagen. Vil ha Clematis viticellaer på den.
Planer blir det aldri tomt for. Nå er jeg i gang og har snart en hel vinter på å klekke ut nye ideer. Nice!
 😁

Enn så lenge. Tudelu!

Line-Cathrin
Kommentarer

Villrose sa…
Ny-y-ydelige farger hos deg. Ikke uventet!
Lena Brustad sa…
Foreslår rosa Munstead Wood også - blir ikke høy. Alldeles vidunderlig farge!
Fantastisk bed du har laget!

Lena
Jannibele sa…
For en fantastisk hage du har skapt. En fryd for øyet. Lekre fargekombinasjoner og med mange Dahlia...som er en stor favoritt her hos meg også. Det er virkelig verd alt arbeidet. Og man blir jo aldri ferdig med å skape hage. Godt er det:)
Hilsen Jannicke