onsdag 11. august 2010

Frøken Råfin og frøken Genial

En tur til Hammer var så langt fra bomtur som overhodet  mulig.
De har  ønsket seg en liste over eventuelle sikleplanter til forumstreffet. Den fikk de overlevert. Lista står på fb profilen min. Det er plantenavn, dog   noen planter med spesifikke ønsker av arts varieteter slike som ikke er så lett  å få tak i. De  kan ta  inn bare de finner det, og  jups jeg skal da visserligen sørge for  at de gjør det så godt som jeg bare kan. =)
På lista  hadde  jeg skrevet Phlox fordi jeg  har merket  meg en viss sikling etter nye variteter av  paniculataene. Og det med god grunn det er  jo så mange sinnsykt fine. Var  på Staudemarken i dk for en par år siden det holdt  hardt å ikke ta  med seg den samliga de har der ja. Hva skuer så mine øyne nå  jeg  går blandt staudene der ute. Joda de har da vel tatt inn Phlox, mange sorter. Hallelluja! Og blide ble de når de så fjeset mitt og, for de vet jo at vi hagegale er en smule  kresne. ;-) En sort ble med  meg hjem.

Natural feelings.

Se på denne frøkna da. Er  ikke  hun råfin så vet  ikke jeg. Rett og slett skitfin. Tenk så kjekt det er  å gå å sikle  hjemme hos seg selv da. Og  hun er det første jeg ser  når jeg går  ut døren. Jeg dro med  meg tre stykk bare for å være sikker  på at: jeg  har  henne til neste  år, at  hun formerer seg, og at hun gjør noe ut av seg i bedet  nå.

Ralle ralle....Hun er plantet sammen med en rose  jeg også pådro meg  i dag. Rosanna. Egentlig  en klatre rose,  men de antok at  hun nok ikke ville bli slik i dette  klimaet. Passet perfekt for meg  i bedet fordi jeg trenger noe med høyde, men ikke bredde i bedet. Hun står med flere knopper så jeg tror hun kommer til å blomstre  på treffet.
I tillegg der står Sanguisorba  officinalis og Lillium Pink Sorbet der. Neste år  når alt er mere på de eksakte  plassene der de skal være så tror jeg det blir sååå fint. En plass som er pen lenge. Underbeplantingen er bla. Atilbe Fanal og en glauca farvet Hosta. Overbeplanting er Prunus padus colomikta 'Belbuan' , blodhegg fra Slind planteskole.
Når jeg først plantet disse  her så fiksa  jeg  opp plantene rundt  også. Utrolig hvor  mye ting  har rukket  å selvså seg  på to sesonger. Revebjellene  jeg  lukte  opp. åkte rett  i ene kassen i kjøkkenhagen, de skal få et annet hjem en annen plass etterhvert.


Så var det frøken genial da. Det er  nemlig meg. Det er så morsomt  når man har klekket  ut eller fått til noe som får en til å føle seg genial eller klokkesmart. Med det samme jeg  var  på Hammer spurte  jeg etter ukurante torvblokker til dammen min til en god pris, det ordnet seg. Så fikk jeg en ide om at det kunne  jo hende de hadde noen ukurante  planter å, jeg  har  jo mange hull her  og der.  Trengte  ikke blafre  med  øyevippene engang.  Så hyggelig  og  service  instilt betjening da.
 Hva skuer så mine  øyne. Et skog av Mais planter som aldri blir noe av. Men som bladverksplanter  i bedene er de jo geniale, arkitektoniske planter som de er. Så vips så ble det med  hjem en mais skog også.  Haha=DD
 Har  plantet en i et såkalt tomt hull. Like ved beplantingen som jeg viser under  her, helt til venstre  i bildet. Men så kjekt da. Mais skog= mange fylte hull = smørblid hagegal.
Tam ti tam ti tam.. Danser  ut til hagen igjen...

English:
I am over the  moon today finding this gorgeous Phlox in the garden center here today. A diverse Phlox asortment is scarse here so I got all worked  up when I found this beauty and several others to.
Also I feel like a smartass because the  nursery gave me some free plants to fill up the empty spots  in my borders. Namely Corn plants. They are such great arctectual plants that really make a big difference  in the borders. Light green and elegant. JOY!
While I plantet the Phlox and the rose I also bought ( Rosanna) I redid the plantcombo because  there was suddely room to move around there. The rose , lilies and the Phlox, Frøken Råfin = Miss gorgeous is  underplanted with Hosta, Astilbe and Sedums. And of course a  nice shunk of the corn, ball the way to the  left  in the last  picture.

Now I wil dance happily back into the garden again. Ka tching!!!! =))
5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Lineca! Jeg har funnet deg igjen ! Helt utrolig at din have bare er et aar. Leste posten om tilstanden i din gamle have og oppfordrer deg sterkt til og ta kontakt med den nye eieren. Moren til en venninne av meg hadde en nydelig have med mange flotte og uvanlige planter. Da moren gikk bort solgte min venninne huset. I foelge henne selv var den nye husfruen svaert glad i blomster og havearbeid. Derfor fikk hun overta haven intakt, dvs. vi forsynte oss ikke av herligheten. Vell vell, det gikk ikke lange tiden foer de klippet staudene ned med gressklipperen. Naa fire aar senere er det kun en klump med draapeliljer igjen under et tre.
Der i gaarden klipper de nesten gresset foer snoen har smeltet, haven var tidligere full av loek blomster om vaare. Nederste del av haven er paafylt med sten og bobil parkert. Det er helt utrolig hva de har klart aa faa til i det som var en frodig og vakker have. Ta med deg spade, boetter og spann og gaa paa besoek saa snart du har anledning.

Hilsen AG, New York

Lineca sa...

Ja det er ingen unik historie vet jeg. Samme skjedde med mormors vakre have. Min gamle have ble ikke solgt hel. Jeg hadde en klausul i salgskontrakten om at jeg skulle ta med meg 50% av plantene. Hvilket jeg gjorde. Men personen som har tatt over har ikke rørt noe der ute på to sesonger nå. Ting som oppfører seg med stell sprer seg nå uhemmet, det bekymrer meg, samt at jeg trenger flere planter. Har for mange tomme hull her.
Dråpeliljer vet jeg ikke helt hva er, Hosta?

Kathrine sa...

Ååå, Hammer Gartneriet! Vil dit snart jeg også. Har noen planer vet du:-)
Topp service til dem ja, og så har de virkelig mye bra!

Danser ut til hagen igjen jeg også. Ha en toppers dag!

:-)

Anonym sa...

Hei igjen!
Draapeliljer som min farmor kalte dem heter
Solomon's Seal her i NY, eller Polygonatum.
Fine bilder kommer opp dersom du googler Solomon's Seal. Det kan godt tenkes at planten heter noe annet enn Draapelilje paa dine trakter. Siden tastaturet mitt mangler siste bokstav i alfabetet maa jeg som du ser bruke aa. Draapelilje ga derfor ikke resultat naar jeg proevde aa finne ut om der var et annet norskt navn paa planten.
Dersom det var mulig skulle du faatt noen planter fra min have. Froe derimot kan jeg proeve aa sende deg. Jeg skal se om du oppgir en e-mail addr. paa bloggen slik at vi i saa tilfelle kan utveksle addr.

Hilsen AG, New York

Lineca sa...

Ja øverst til høøyre i det sahhby rosebildet står adressen min kamuflert. Hvis du ikke klarer å se det si i fra.
Storkonvall på norsk heter planten. Jeg har den ja.
Hva står AG for, jeg er ikke helt sikkert på hvem du er sjø =)