onsdag 29. juni 2011

Juveler i damkanten

Harry sett her kommer  jammen meg et  innlegg til på rappen. Skulle bare mangle når  jeg lasta in 353 bilder fra kameraet i dag hehe.:)

I dag er det litt fra dammen.


Gulbroket Phalaris, nix den er ikke snillere enn den hvitbrokete. Jeg digger disse ellevilt så jeg passer hellt på hvor jeg  planter dem og sammen med  hvem.


Tolmiea menziesii 'Taffs Gold' og Liljekonvall.

Geranium phaeum Album sammen med Bjørnerot( til høyre) og Alchemilla mollis, StorMarikåpe


Dette partiet er jeg knall fornøyd med. Klare kontraster i mellom plantenes form gjør så mye for  hver enkelt plante. Da ser jeg alles skjønnet og  det blir ikke "skogen for bare trær"


Favoritt kombinasjon, Bjørnerot og Tiarella, Skumblomst på norsk.


...


Nå gikk jeg amokk med kameraet,Jeg synes at Armeria maritima alba fortjener veldig mye skryt. Kompakt og ryddig vekstform blomstrer lenge og tåler en god støyt. Er halofil dvs den tåler saltvanns sprøyt også.
Vokser naturlig ved kysten da som regel i vanlig form men lilla blomster.


Kommer flere Armeria bilder men først noe mose.
Skjæra har  knabbet 2/3 av mosen rundt dammen så jeg må på mosejakt en dag.
Så var det Armeriaen igjen da:)

Sukk!


Også ved damkanten. :)Enkelte  planter trives overmåte. Parasollbladet er gedigent. Jeg har 10 ganger så mye av denne  plantene nå etter bare to sesonger her i forhold til de 7 sesongene jeg hadde  plantene i skrinn siltjord  i gamle hagen. Så det er ikke bare elendigheta med leire. For det står den nemlig  i så å si ren leire.


Back to the  pond

Ugresset som befant seg i mosen jeg la ved kantene har jeg latt være i fred. Dette er dog en av de som lever veldig på nåde. Smørblomst, krypende sådan på godt norsk.

Saxifraga cortusifolia.  Digger de bladene. Skiller seg definitivt  ut fra  hopen. 
Ett av naturens barn igjen.Gress som trives som bare rakkern. Skjemmer definitivt ikke Hostaen.Så nå gror det  ymse rundt dammen. Både plantet med eller  uten vilje. Resultatet er jo at dammen ser ut som den har vært der en stund og det er gull verdt i en så ny hage som jeg  har. :)

Tudelu!


6 kommentarer:

Lene fra Lillehammer sa...

Herlig med en liten dam i hagen altså, misunner alle som har den gleden. Jupps, det blir nok en dam i gutua en gang også, men vi får nok vente til trøllgutten blir litt større, tør rett og slett ikke enda jeg. Og dammen har jeg også allerede funnet plass til, den skal nemlig være der hvor sandkassa står nå trur eg.
Flotte bilder og flotte samplantinger, ingen tvil om at denne jente kan faget sitt gitt. Men du...skjæra spiser opp mosen? What? Det har jeg aldri hørt før. Her på Lillhammer trur jeg de heller bare spiser brød, men mulig de er litt mer bortskjemte her. Du får pisse på steinene så gror mosen igjen vettu.
Klems

Lene fra Lillehammer sa...

Haha, når jeg leste litt nøyere skriver du at skjære KNABBER mosen og ikke SPISER den, hahah, dumme meg. Men lell da...har de ikke annet fornuftig å fare med da??

Stein sa...

Flotte bilder av en dam du har klart å gi et herlig naturlig uttrykk! :-D
Dam står høyt på ønskelisten min også.
Det virker som om du har mye bevegelse i vannet, så jeg regner med det er nok til at mygg ikke kan klekkes i den..?

Mette`s hus og hjem sa...

Bare en ting å si, vakkert :)
Om bare jeg kunne hatt det såå fint i min hage, tror jeg må hive meg rundt å lage noe nytt jeg også, om jeg får det til da :)

Ha en fortsatt fin kveld
Klem Mette :)

Lene fra Lillehammer sa...

Balldronningen har jeg kjøpt på Ringstad Gartneri på Gjøvik.

Parkvegens Hageglede sa...

Takk for titten rundt hagedammen, her var mye fint! Og så fikk jeg navne tpå planten som jeg fikk av en dame i Selje.. Tolmiea menziesii "Taffs Gold" Ønsker deg en fortsatt fin sommeruke!